Slovenski Podcasti

Seznam vseh slovenskih podcastov


19 – ŠVICA / Živa Vučkovič: “Skrivnostna sestavina na poti do Nobelove nagrade je čokolada”

Ste vedeli, da države, kjer pojedo več čokolade, dobijo več Nobelovih nagrad? Ker je znanstveno potrjeno, da čokolada pozitivno vpliva na kognitivne sposobnosti, se zdi verjetno, da prav uživanje čokolade ustvarja ugodno okolje za razvoj bodočih Nobelovih nagrajencev! V tokratni epizodi sva z Mariem skočila med visoke vrhove Alp, kjer sva se pogovarjala z Živo Vučković, strukturno biologinjo. Živa je delila svoje izkušnje iz obdobja, ko je zaključila svojo diplomo in doktorat, pa vse do dela v podjetju Lonza. Pogovarjali smo se o njeni poti na drugo stran sveta, v Avstralijo, in njeno končno pristanišče v nevtralnem ozemlju sredi Evrope: ŠVICA! Dotaknili smo se tudi vloge umetne inteligence v znanstvenem raziskovanju in o tem, kako Švica na nacionalni ravni spodbuja znanost in raziskave. V prijetnem pogovoru smo odkrili nekaj podobnosti med Slovenijo in Švico ter se dotaknili zanimive povezave med švicarsko predanostjo čokoladi in njihovim številom Nobelovih nagrajencev. Živa je poudarila, kako pomembno je navdihniti naslednjo generacijo znanstvenikov. Pogumno na pot: znanost ni le suho zbiranje podatkov! Lahko je pot do novih krajev, držav, izjemnih ekip, prijateljev, sodelavcev, predvsem pa pot do odkritij, ki lahko spremenijo svet in koristijo celotnemu človeštvu. Nekaj dodatnih povezav, ki so omenjene v podcastu: - Organizacija MintWorld, ki jo je ustvarilo podjetje Lonza za promocijo znanosti med mladimi: ⁠https://mintworld.ch/⁠ - Zanimiv muzej znanosti v Švici: ⁠https://www.technorama.ch/en/home⁠ - Slovenska Hiša eksperimentov, ki na podoben način spodbuja mlade k aktivnemu in radovednemu vključevanju v znanost: ⁠https://www.he.si/