Slovenski Podcasti

Seznam vseh slovenskih podcastov


EPIZODA 76: Prekinitveni post: zakaj in kako ga izvajati? Jelena Dimitrijević

O tem, da preveč hrane obremeni organe ter da v sodobnem svetu enostavno pretiravamo s kalorijami, ni dvoma. Ker telo potrebuje nekje 8 ur za celovito prebavo hrane, bi bilo dobro pomisliti na prekinitveni post. Poznamo različne tipe intermitentnega prehranjevanja (16 : 8, 5 : 2, 24-urno postenje, 12-urni suhi post itd.), ki ustrezajo posameznikom glede na tip doše, življenjski slog, konstitucijo in podobno. V osnovi gre za postopek, ki zagotavlja uspešno regeneracijo telesa. Koliko kalorij lahko zaužijemo v času, ko jemo? Kateri intervali so najbolj priporočljivi? A je intermitentno postenje način življenja ali traja samo neko določeno obdobje? Katere so potencialne koristi postenja in komu se intermitentno postenje odsvetuje? Je res, da se v času daljšega premora od hrane (okvirno 12 ur) res zgodi obnova celic, izločanje strupenih snovi in poraba uskladiščenih maščob, zaviranje procesov staranja, kurjenje maščob itd.?